Mors Lilla Olle

 

"Mors lilla Olle" - Jon Ersson

Alice Tegnérs visa om Mors lilla Olle har verklighetsbakgrund och Olle i visan hette egentligen Jon.

Jon Ersson var bara 19 månader gammal när han, hans mor och två systrar befann sig på fäbodvallen Morbäcksätern, några mil utanför Särna. Modern gick för att leta efter ett försvunnet lamm och barnen gick ut för att plocka lingon. Barnen befinner sig en bit från stugan när plötsligt en björnhona med unge kommer fram till Jon. Jon matade då björnarna med lingon och klappade den mjuka pälsen. Jons äldsta syster, som var 8 år blev orolig och ropade på modern, som kom springande och skrämde iväg björnarna. Detta utspelade sig i september 1850 vid Fulufjällets fot.

Händelsen uppmärksammades av "Fahlu Läns Tidningar" och lästes av bland annat poeten Wilhelm von Braun, som skrev dikten "Liten pilt i fjällskog gick, rosig kind och änglablick...." i tolv verser. Dikten lästes av Alice Tegnér som omarbetade dikten på sitt sätt och skrev visan "Mors lilla Olle".

Mors lilla Olle i skogen gick

rosor på kind och solsken i blick.

Läpparna små utav bär äro blå.

Bara jag slapp att så ensam här gå!

...............

Mor lilla,be honom komma igen!

Som 18-åring utvandrar han som många av sina släktingar till Amerika och gifter sig med en Särnaflicka. Tillsammans med sin fru byggde han en farm på prärien utanför Gaylord Minnesota och fick 9 barn. Han amerikaniserar sitt namn och kallar sig nu för John H Erickson.

Under sin tid som farmare i Amerika blev han omtyckt av vänner och grannar och fick flera förtroendeuppdrag, bla att hämta grädde från bönderna i området till det kollektivt ägda mejeriet och kallades därför "Gräddkusken" av sina grannar.

Jon avled den 14 december 1887, endast 38 år gammal. Dödsorsaken var hjärtsäcksinflammation.

Jon ligger nu begravd tillsammans med sin hustru Elia under ett par granar på den svenska metodistkyrkogården i Gaylord.

Lästips: Björn Fontander "Gräddkusken som var Mors lilla Olle"