Oskar Björklund

Originalet, enslingen, stigfinnaren, trappern, levnadskonstnären mm.

Vem var Oskar Björklund? Han sågs ofta komma cyklande på vägen till och från Särna med sin ryggsäck. Oskar bodde i en enkel skogskoja en mil söder om Särna. Det är inte många som kommit Oskar in på livet. En av dem är Sonja Persson i Särna, som också berättar om honom i Kringelfjordsnytt, där en del av texten här är tagen ifrån.

Oskar föddes 30 december 1895 i Hernebo, Söderhamns kommun. Torparfamiljen bestod av 8 barn. Oskar blev tidigt kolare liksom flera av hans bröder. Arbetade i Norge från 1915 med diverse jobb, bland annat som gruvarbetare och flottare. 1922 gifte han sig med en norsk flicka och fick sonen Dolve. Sedan började "Det sjuåriga kriget" enligt Oskar. Kom åter till sin hemby Hernebo 1929. Började att arbeta på Marmaverken. Men 1942 tröttnade Oskar på äktenskap och jobb,  tog cykeln och åkte mot Särna. Efter många timmars trampande såg han den lilla kojan en bit från vägen. Det var olåst så Oskar slängde sig ner i en bädd med granris och sov gott. Sedan frågade han om han fick bo i kojan över sommaren. Oskar kom att bo där resten av hans liv. Kojan var inte vinterbonad, men det var inget problem för Oskar. Han tätade med tidningar och kartonger på insidan. En fallfärdig vedspis fanns också. På andra sida av vägen fanns en mer ombonad barack, som han kunde bo i. Men Oskar trivdes bättre i sin dragiga koja. I baracken fick hans ev. gäster bo. Dolve, Oskars son, kom ibland och hälsade på.

De som träffat Oskar upplevde honom som intelligent och beläst. Han läste väldigt mycket, ofta svåra tunga böcker. Lenin och det han stod för gillade Oskar. Han läste också gärna Dagens Nyheter. Oskar hade även en gammal radio i kojan.

Något riktigt jobb hade Oskar inte under alla åren i Särnaskogen. Vintertid hölls han mest vid kojan. Gillrade lite fällor när det gick. Sommartid högg han ved åt folk.

Oskar fyllde 89 år den 30 december sista vintern. Termometern hade inte krupit över trettio gradersstrecket på två veckor! En vecka senare somnade Oskar in i kylan för gott.

 

 

Läs mer om Oskars liv i "Kringelfjordsnytt 2015 S", där den här texten är hämtad.

Besök gärna Oskar Björklunds koja på Lomkällan. Den är ditflyttad från sin plats ut efter Rv 70 en mil söder om Särna.